Motorrijtuigenbelasting / wegenbelasting bij zuinige auto's

Auto's met een Nederlands kenteken moeten wegenbelasting betalen, afhankelijk van een aantal factoren. Het soort motorrijtuig, het leeg gewicht van het motorrijtuig, de soort brandstof bij personenauto's, de provincie waar de eigenaar woont, de uitstoot van CO2 en de periode waarvoor de belasting wordt betaald. Er geldt een regeling dat houders van personenauto's met een zeer lage CO2-uitstoot geen wegenbelasting hoeven te betalen.

Voor auto’s met een dieselmotor is de maximale uitstoot 88 gram per kilometer in 2013. Voor auto’s met een andere motor is de maximale uitstoot 95 gram per kilometer in 2013. Deze auto's krijgen dan 14% bijtelling (tenzij elektrisch (< 51 gram per kilometer) dan 0%). In 2014 zullen de CO2 grenzen weer veranderen.

Conclusie

De auto's onder het overzicht goedkoopste auto's 2013 zijn allemaal wegenbelastingvrij t/m 31 december 2013. Daarnaast zijn er nog diverse andere auto's die minder CO2 uitstoot hebben dan het maximum. Ook onder het overzicht bij zuinigste auto's zijn alle auto's wegenbelastingvrij, inclusief de diesel uitvoeringen. Deze vrijstelling vervalt per 1 januari 2014, op dat moment zullen ook deze auto's wegenbelasting moeten betalen. In de meeste gevallen zal dit niet veel zijn, omdat het veelal om kleine, lichte auto's gaat. De wegenbelasting van diesel auto's zal natuurlijk hoger liggen. Denk daarom goed na als je nu van plan bent een zuinige diesel te gaan kopen!